• Fru ResGlad

Uppsala - stad med historia


Då är det dags att skriva om Sveriges fjärde största stad: Uppsala. Stadens siluett präglas av de historiska byggnaderna Domkyrkan och Uppsala slott. Slottet byggdes på 1500-talet och här inträffade kända händelser som Sturemorden och att drottning Kristinas abdikerade. I Uppsala finns Nordens äldsta universitet som grundades 1477. Studenterna gör sig påminda i många delar av staden och många byggnader har en koppling till universitetet.

Fru ResGlad i Uppsala

Upp mot den klarblå himlen sträcker sig Domkyrkans kyrktorn med 119 meter höga tornspiror. Kyrkan började byggas omkring 1270 och invigdes 1435.

Fru ResGlad i Uppsala

Uppsala domkyrka är Nordens största katedral och den är byggd i gotisk stil. Den är domkyrka i ärkestiftet, församlingskyrka för Uppsala domkyrkoförsamling och rikshelgedom för Svenska kyrkan och här finns bland annat Gustav Vasa och Carl von Linné begravda.

Fru ResGlad i Uppsala

Fru ResGlad i Uppsala

Precis nedanför Domkyrkan finns dessa kvarter där man kan skymta Gustavianums takkupol bland taken. Gustavianum är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad med en anatomisk teater i den del som har takkupolen och resten av byggnaden är universitetsmuseum.

Fru ResGlad i Uppsala

Vår i centrala Uppsala.

Fru ResGlad i Uppsala

Fyrisån flyter genom centrala Uppsala och vidare ut i Mälaren. På sista april är det varje år fullt fokus på Fyrisån under förmiddagen då det är traditionsenlig forsränning.

På bilden syns en liten avstickare med en trappa för landskapsfisken Aspen att klättra i.

Fru ResGlad i Uppsala

Uppsalas träd i höstfärger - utsikt från slottsbacken.

Fru ResGlad i Uppsala

I utkanten av Uppsala ligger Gamla Uppsala med Uppsala högar. Gamla Uppsala fornlämningsområde är det samlade begreppet för de storhögar, gravfält och andra fornlämningar som finns vid Gamla Uppsala.

Fru ResGlad i Uppsala

Uppsala är väl värt ett besök!

Fru ResGlads utflyktstips i Uppland:

Modelljärnvägens hus

Möta våren på uppländskt kosläpp

Och restaurangtips:

The LoCo

American Steakhouse Burgers

Miss Voon

#Utsikt #Stad #Historiskt #Slott

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla