top of page
  • Skribentens bildFru ResGlad

Trollsjön i Tierp

En av de där riktigt varma dagarna nu i augusti åkte vi på badutflykt till Tierp i norduppland. Vi hade från flera håll fått tips om ett bad som heter Trollsjön som skulle ha klart vatten och klippor.

Fru ResGlad vid Trollsjön utanför Tierp i norduppland

Trollsjön är en bergtäkt som bröts fram i samband med E4:ans nya sträckning och det är som djupast ca 25 m. Redan från början planerades och utformades bergtäkten för att bli en badsjö efter att brytningsarbetet var slut. De pumpar som pumpade bort vatten under bergtäktens drift stängdes av 2007 och därmed började vattennivån stiga i sin egen takt med tillrinnande grundvatten och nederbörd.

För att komma till Trollsjön åker man först till Tierp och följer sedan en tydligt skyltad grusväg i några km tills man kommer fram till parkeringen. Det finns en liten strand, gräsytor och klippor. Klipporna är inte som de mjuka klipphällarna vid havet utan det är lite mer kantig känsla men det funkade bra. Man kunde gå i och ur vattnet på stenblock som gick ut i vattnet.

Fru ResGlad vid Trollsjön utanför Tierp i norduppland

Fru ResGlad vid Trollsjön utanför Tierp i norduppland

Det finns även höga klippor där man kan hoppa och därefter klättra upp på en stege längs med klippväggen.

Fru ResGlad vid Trollsjön utanför Tierp i norduppland

Jag simmade rakt över sjön från våra klipphällar och klättrade upp för stegen. Jag hade tidigare tittat på när våra söner med kompisar hade hoppat från klippan. Höjden var uppskattningsvis 5 meter. Jag kikade ner över kanten. Skulle jag våga. Jag gick bort en bit och lade undan mina glasögon. Gick tillbaka till kanten och kikade ner. Hjärtat slog hårt och snabbt. Men hur farligt kan det vara. Jag brukar åka berg- och dalbanor och jag har åkt vattenrutschbana där golvet faller undan. Klart jag vågar. Hjärtat fortsätter att slå riktigt riktigt hårt och det är en speciell känsla i hela kroppen. Jag sträcker upp armarna. Räknar till tre och sen tar jag klivet ut. Faller. Och sedan når jag vattenytan. Känns sååå skönt att jag vågade.


Ryktet sa att det är viktigt att komma tidigt för att få parkering. Gärna före kl 10. Vi var på plats redan kl 9 och då var det lugnt på parkeringen. Ett gäng killar hade tältat och plockade ihop sina saker och några sällskap var redan där. Under dagen fylldes det på men området är stort så känslan av trängsel är framförallt på parkeringen.

Fru ResGlad vid Trollsjön utanför Tierp i norduppland

Utflykten till Trollsjön var riktigt härlig med sol i massor, glada barn, god matsäck, trevliga vänner och härligt bad. Och så vågade jag hoppa också - det var pricken över i :).

787 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page