top of page
  • Skribentens bildFru ResGlad

Metro vs taxi i Dubai

HÖSTLOV I DUBAI 2019

9 DAGAR

FAMILJERESA MED TRE BARN I ÅLDRARNA 9, 11 och 13 ÅR


Innan vår resa till Dubai läste vi på en del för att förstå vilket färdsätt som skulle passa vår familj på två vuxna och tre barn bäst. Det slutade med att vi åkte ungefär 50/50 taxi och metro.


METRO

Metron i Dubai är riktigt fräsch och det kändes tryggt att åka. På stationerna är säkerheten helt annan jämfört med de öppna perrongerna i exempelvis Stockholms tunnelbana. För män är det viktigt att ha koll på vilken vagn man går på så att man inte av misstag hamnar i den rosa-markerade kvinnovagnen för då kan det bli böter.

Fru Resglad jämför metro och taxi i Dubai

Alla ingångar till metron har detta karakteristiska utseende.

Fru Resglad jämför metro och taxi i Dubai

Stor del av tunnelbanan går inte under mark utan man har möjlighet att titta på staden. Här passerar vi Burj Al Arab - det vita, höga segelformade hotellet.

Det klassificeras som "5 Star Deluxe" och har alltså 5 stjärnor även om det påståtts vara världens enda 7-stjärniga hotell. En taxichaufför berättade för oss att man numera ligger lite lågt med att vara 7-stjärnigt eftersom vissa hotellgäster tagit det väl långt när man förväntat sig att hotellet kan uppfylla de mest märkliga önskningar.

Fru Resglad jämför metro och taxi i Dubai

Det finns verkligen många skyskrapor i Dubai!

Denna bild togs från metron. Metron och en flerfilig motorväg går parallellt med varandra längs det avlånga Dubai som följer strandlinjen mot persiska viken.

Fru Resglad jämför metro och taxi i Dubai

Tunnelbanesystemet är okomplicerat och väldigt lätt att lära sig. Vi bodde vid Al Fahidi-stationen vilket gjorde att vi fick testa på både grön och röd linje. Den röda linjen passerar flera av de större besöksmålen som Dubai Mall, Mall of the Emirates och ner till Dubai Marina där det även finns en egen spårvagn som ingår i samma system. Det som inte ingick i det vanliga systemet var att åka att ut på palmen utan där behöver man köpa en separat, och jämförelsevis dyr biljett. Mer om det i mitt inlägg om Vattenlandet Aquaventure - Dubairesans dyraste utflykt.


TAXI

Taxibilarna hade generellt bra status och såg rätt fräscha ut. Ibland ville någon övertyga oss om att vi visst skulle få plats fem stycken. Det visste nog inte att det var säkerhetsmedvetna svenskar som de försökte övertala så det gick vi inte med på.

Fru Resglad jämför metro och taxi i Dubai

Så här såg de stora taxi-bilarna ut som vi istället ville åka. De hade ett extra säte som kunde fällas ut så att vi kunde åka fem i bilen.

På vissa ställen där det är taxikö, exempelvis från Dubai Mall eller flygplatsen, behöver man vara på sin vakt när man ber om en större bil för då kan man få en stor bil som inte ingår i det vanliga taxibolaget och därmed är markant dyrare.

Exempelpris på taxiresa: från vårt hotell i Bur Dubai till Dubai Mall betalade vi 120 SEK.

Fru Resglad jämför metro och taxi i Dubai

Vi tyckte att metro och taxi kompletterade varandra och båda fungerade mycket bra att använda som turist.

50 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page