top of page
  • Skribentens bildFru ResGlad

Stockholms-klassiker: Kungliga slottet och Gamla stan

Sommarsemester i Sverige 2021

Dag 2 (5) i Stockholm


Även om jag sett kungliga slottet utvändigt otaliga gånger så var det nu äntligen dags att också se det invändigt. Vi gick själva genom slottet och tittade på möbler, tavlor, mattor, ljusstakar mm som fanns bakom avspärrningarna. Det gick dock snabbt för oss att bli mätta på allt guld och lite skönt att det inte var en guidad visning.

Fru ResGlad i Kungliga slottet i Stockholm

Vi hade köpt biljetter i förväg och betalade 140 kr för vuxen och 70 kr för barnen. Det var ingen rusning trots att det var i juli men ändå skönt att ha biljetterna så att vi säkert kunde göra det som vi planerat för dagen. Runt om i slottet fanns det vaktar som höll ögonen på oss och när något av barnen råkade röra någon avspärrnings-stolpe eller liknande var de genast framme med pekfingret. Vakterna hjälpte dock också till att informera kortfattat om slottet när vi ställde frågor vilket var intressant.

Fru ResGlad i Kungliga slottet i Stockholm

Dagen vi var på Kungliga slottet var dagen för förtroendeomröstning i närliggande Riksdagshuset. Här i Konseljsalen hölls några dagar senare därmed den konselj som alltid hålls då rikdsdagen valt ny statsminister. Därmed var det alltså den dagen avstängt i delar av de lokaler som vi nu hade tillgång till att se.

Fru ResGlad i Kungliga slottet i Stockholm

Rikssalen var en annan historisk sal som vi såg. Salen användes bland annat som festlokal när Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel gifte sig.

Fru ResGlad i Kungliga slottet i Stockholm

Såklart såg vi också vaktavlösning ute på borggården.

Fru ResGlad vid Kungliga slottet i Stockholm

Fru ResGlad vid Kungliga slottet i Stockholm

När det var lunchtid lämnade vi slottsområdet och strosade ut i Gamla stan. Jag hade försökt spana in någon trevlig italienska restaurang och hade läst omdömen för flera. Vi valde Paganini.

Fru ResGlad på Paganini i Gamla stan, Stockholm

Lunchen var ok, men tyvärr inte mer än så.


Därefter var det dags för mer kunglig glans och nu i form av Livrustkammaren. Till Livrustkammaren är det gratis entré och här var det ca 15 minuters kö innan vi kom in.

Fru ResGlad på Livrustkammaren i Stockholm

Vi kikade runt bland praktfulla dräkter och glittrande vagnar. Alla i familjen var lagom intresserade så vi tillbringade ca en halvtimme på detta museum.

Fru ResGlad på Livrustkammaren i Stockholm

Därefter gick vi över guldbron vid slussen, från Gamla stan till Söder, med siktet inställt på gelato. Aryam är prisbelönt för sin fina gelato och vi testade några olika smaker. Jag tyckte att bemötandet kunde var lite trevligare och även sittplatserna men glassen var len och smakrik.

Fru ResGlad äter gelato på Aryam, Södermalm Stockholm

Ytterligare en turistdag avklarad i Stockholm. För att läsa om vår första dag i huvudstaden:

33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page