top of page
  • Skribentens bildFru ResGlad

Vasamuseet, Ocean Bus och Flippin' Burgers - en bra första dag i Stockholm

Uppdaterat: 28 dec. 2021

Sommarsemester i Sverige 2021

Dag 1 (5) i Stockholm


I somras campade vi 5 nätter i Stockholm. Vi bodde på First camp City-Stockholm nära Flatensjön ungefär 1,5 mil söder om Stockholm city. Det var ett jättebra utgångsläge när vi utforskade huvudstaden.


Första dagen besökte vi Vasamuseet på Djurgården.

Fru ResGlad på Vasamuseet i Stockholm

Vi började med att titta på en film för att bli introducerade i skeppets öde.

Från museets hemsida:

Vasa – den svenska flottans stolthet – fick inte ens fullfölja sin första seglats.

På söndagseftermiddagen den 10 augusti 1628 kastar Vasa äntligen loss från sin förtöjningsplats nedanför slottet Tre Kronor. Först dras skeppet från slottet söderut mot strömmen för att få en skjuts iväg. Kanonportarna står öppna, alla kanonerna är utrullade i parad och det skjuts salut. Vinden är svag och besättningen sätter fyra av tio segel, som knappt sträcks.

Större delen av besättningen befinner sig på övre däck. Några har med sig hustrur och barn. I staden står mängder av åskådare och bevittnar avresan. En del följer med en bit i egna båtar. Det kommer en vindby som får skeppet att kränga mot babord och där blir hon liggande ett ögonblick, men rätar långsamt upp sig och fortsätter. Snart kommer en ny, starkare vindby som får Vasa att kränga ännu längre åt babord. Snart når vattnet de undre kanonportarna och forsar in. Skeppet börjar snabbt att sjunka. Efter en resa på bara 1300 meter har Vasa försvunnit ner i djupet inför ögonen på dem som byggt henne. Hon sjunker bara 120 meter från land.

Fru ResGlad på Vasamuseet i Stockholm

Under flera år söker mariningenjören Anders Franzén efter Vasa med hjälp av historiska dokument och genom att med dragg och lod söka av Stockholms ström. Den 25 augusti 1956 fastnar en liten bit svartek i hans egentillverkade propplod utanför Beckholmen. Dykaren Per Edvin Fälting dyker på platsen och kan bekräfta att det rör sig om ett stort skepp med dubbla rader av kanonportar. Vasa är återfunnen.

Mindre än fem år efter att Vasa återfunnits bryter skeppets skrov vattenytan måndagen den 24 april 1961. Klockan 9.03 syns en krusning på vattnet och ett svart trästycke glider oändligt sakta upp över ytan. Det var toppen av ett spant, den första delen av Vasa som såg dagens ljus efter 332 år och 8 månader under vattnet. Flera tusen åskådare på plats bevittnar det unika ögonblicket och långt fler följer det genom radions direktsändning och tv.

Skeppet förs till Beckholmen där en hektisk arkeologisk utgrävning av Vasas inre tar vid. Sammanlagt görs omkring 40 000 fynd.

Fru ResGlad på Vasamuseet i Stockholm

Efter någon timme på museet kände vi oss nöjda och gick in till Östermalm för lunch.

Det blev lunch på Crème där dottern åt en getostsallad som hon tyckte var en av semesterns höjdpunkter.

Fru ResGlad i Stockholm

Efter en sväng på NK gick vi till hållplatsen för Ocean bus mittemot Kungliga slottet.

Fru ResGlad i Stockholm

Ocean bus kör sightseeing i Stockholm från både land och vatten i ett och samma fordon - en amfibiebuss. Vi hade förbokat biljetter och det är att rekommendera. Åktiden är ca en timme, guidningen sker blandat på svenska/engelska och priset är 295 kr per person.

Fru ResGlad i Stockholm

Bussen körde runt i centrala Stockholm med lätt humoristiskt guidning för att därefter passera genom Diplomatstaden innan det var dags för fordonet att övergå från buss till båt och vi passagerare fick ta av oss säkerhetsbältet. Höjdpunkten på turen var när bussen körde rakt ner i vattnet med ett stort splash.

Fru ResGlad i Stockholm

Därefter blev det en stillsam båttur där man såg Djurgården och Gamla stan från vattnet.

Fru ResGlad i Stockholm

Efter en stund var dags för båten att köra rakt in mot stranden och bli buss igen.

Fru ResGlad i Stockholm

Till middag blev det yngsta sonens mathöjdpunkt under semester: Flippin' Burgers. De hade riktigt sjysta burgare där alla detaljer satt.

Fru ResGlad på Flippin' Burgers i Stockholm

Fru ResGlad på Flippin' Burgers i Stockholm

En lite kul grej var denna t-shirt som satt på väggen. När vi var i Florida 2017 besökte vi just denna restaurang och testade deras hamburgare. Flippin' Burgers var sååå mycket bättre!

Fru ResGlad på Flippin' Burgers i Stockholm

38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page