top of page
  • Skribentens bildFru ResGlad

Alpin påsk i vintrigt Idre


För andra året i rad åkte vi till Idre fjäll på påsklovet.

Fru ResGlad i Idre fjäll

Fakta om Idre fjäll:

• Nedfarter: 40 st • Liftar: 27 st • Total pistlängd: 28 km • Största fallhöjd: 304 m • Brantaste nedfart: Chocken, 46° lutning • Längsta nedfart: 2 800 m

Jag och barnen i soliga Västbacken:

Fru ResGlad i Idre fjäll

Påsken låg sent i år, mitten på april, men man behövde inte vara orolig att vintern skulle vara borta. Däremot var det skiftande väder.

Första skiddagen vaknade vi upp med regn. Inget vidare så vi stod inte och stampade när liftarna öppnade. Men vid 9-tiden, precis när liftarna öppnade, övergick lyckligtvis regnet till snö, om än blöt sådan, så då drog vi på oss underställ, skidkläder och pjäxor och drog ut i backarna. Vi var dock blöta när vi kom in för lunch och då var det sååå skönt att ha torkskåp att torka kläderna i.

Som sagt skiftande väder och på eftermiddagen tog jag denna solskensbild. Jag gillar de fluffiga molen!

Fru ResGlad i Idre fjäll

Andra skiddagens förmiddag blåste det ordentligt, 20-25 m/s, vilket innebar att man inte kunde åka 6-stolsliften till toppen. Vi tog då en knapplift och när vi kom upp var det ordentliga vindar men det funkade ändå att åka. Vissa transportsträckor var det snudd på att man bara kunde sträcka ut armarna och åka med vinden...

Det gäller att klä sig ordentligt...

Fru ResGlad i Idre fjäll

På eftermiddagen klarnade det upp och blev riktigt fint och soligt.

Fru ResGlad i Idre fjäll

Tredje dagen och en tredje vädertyp: dimmigt och disigt. Och vackert.

Fru ResGlad i Idre fjäll

På förmiddagarna åkte vi i backarna hela gänget tillsammans. Det innebar ca 2,5 timmes åkning i ett sträck så mitt i passet åkte det fram chokladbitar från min byxficka för att hålla humöret uppe. Vid lunchtid gick vi in och drog av oss pjäxorna, åt lunch och vilade. Välbehövlig paus som gav nya krafter till eftermiddagens åkning. Efter lunch var barnen på skidskola i varsin skidskolegrupp i 1,5 timme och vi vuxna åkte själva. Därefter träffades vi och åt eftermiddagsmackor i en värmestuga innan vi åkte alla tillsammans igen tills liftarna stängde 16.30. Upplägget kändes jättebra, bara förmiddagsturen kunde ibland bli lite lång och kall om det blåste snålt men då gick några av oss in för att värma sig i toppstugan.

fjärde dagen fick vi sol och bara några minus - härligt! Idre erbjuder backar i alla väderstreck vilket är jättebra eftersom man då kan välja var man ska åka baserat på hur det blåser. Vår favorit är helt klart den östra sidan och framförallt Ostbacken. Varierad backe där barnen också hittar ställen att åka offpist i skogen. Alla nöjda!

Fru ResGlad i Idre fjäll

Vacker dag!

Fru ResGlad i Idre fjäll

femte dagen vaknade vi med minst 1 dm nysnö på marken. Vackert men det innebar också mycket snö i pisten. Tungt att åka och det bildades många vallar i backen. På eftermiddagen passade vi på att tillbringa tid i ski park där det inte spelade så stor roll att det var mycket snö.

Fru ResGlad i Idre fjäll

Sjätte dagen och vår sista skiddag bjöd på fantastiskt före, snygg skidåkning av sjuåringen och härliga vyer. Lite disigt men på eftermiddagen kunde man se bergstopparna igen.

Fru ResGlad i Idre fjäll

Mat

Vi hade med oss en några maträtter som vi lagat hemma och vi lagade även några rätter på plats. Vi planerade så att det på luncherna bara var att värma. Värt mycket att komma in och ta det lugnt över luncherna. På eftermiddagarna åt vi mackor i en värmestuga. Efter några dagar insåg vi att tonfiskmackor med ägg (och majonäs för min del) smakade underbart.

Varm choklad med mycket chokladsmak, marshmallows och vispgrädde smakade härligt i toppstugan när det blåste isiga vindar.

Förra året, 2016, åt vi en middag på PW kök & bar som ligger på Pernilla Wiberg hotell. Barnhamburgaren fick mycket gott omdöme. Vi vuxna åt en löjromsförrätt som var bra. Huvudrätten imponerade dock inte i förhållande till priset.

Boende

Vi bodde i Centrumbyn vilket fungerade väldigt smidigt. Omkring 100 meter till backen så det var helt ok att bära skidorna den biten och smidigt att gå in på lunch. Vi hade tre sovrum, kök, vardagsrum samt badrum med bastu. Jätteskönt att basta på eftermiddagarna när man kom in efter en dag i backarna; den användes flitigt varje dag. Året innan bodde vi i ett liknande boende och det blev nu uppenbart att priset kan skilja sig mycket mellan olika veckor. Detta år blev det 3000 kr billigare; kanske beror det på när olika delar av landet har påsklov eller att påsken är sen, oavsett så är det bara att tacka när priset blir lägre!

Fru ResGlad i Idre fjäll

Idre bjöd på en bra avslutning av denna skidsäsong!

Fru ResGlad i Idre fjäll

186 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page