top of page
  • Skribentens bildFru ResGlad

Östergötland bjöd på Vadstena i kvällssol, får på rymmen vid Borensberg och många slussar i Berg


Vadstena i kvällssol

När vi rullade in i Vadstena var det en rätt ny bekantskap med fint slott från Gustavs Vasas dagar och vackra omgivningar. Jag har dock ett barndomsminne av att ha besökt Vadstena kloster som är ett medeltida klostret som planerades och ritades av ingen mindre än Heliga Birgitta på 1300-talet.

Vadstena är ett välkänd namn på Sverigekartan men hyser bara knappa 6000 invånare. Vadstena ligger på Vätterns östra strand och närmaste större ort är Motala, ca 1,5 mil år nordost. Vi lyckades pricka in en riktigt solig sommarkväll för vårt besök och läget vid Vättern kom verkligen till sin rätt.

Fru Resglad i Östergötland

Fru Resglad i Östergötland

Får på rymmen

Vi lämnade Vadstena och åkte vidare nordost förbi Motala och Borensberg. Vi stannade till på en rastplats i närheten av Borensberg. Döm om vår förvåning när ett gäng får kom knatande utan herde.

Fru Resglad i Östergötland

Många slussar i Berg

Sista anhalten i Östergötland för denna gång var Bergs slussar. Bergs slussar är ett samlingsnamn på flera på varandra följande slussar på Göta Kanal och består av en slusstrappa och två dubbelslussar. Sammanlagt antingen lyfts eller sänks båtarna som passerar 28,8 meter.

Fru Resglad i Östergötland

Fru Resglad i Östergötland

Fler utflykter i Östergötland:

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page