top of page
  • Skribentens bildFru ResGlad

Tumlarsafari vid Kullaberg

Uppdaterat: 9 aug. 2021

Det var en av dessa fantastiska sommarkvällarna 2021 då solens strålar blänkte i vattnet och det var endast små krusningar på vattnet. Denna kväll hade vi bokat in Tumlarsafari med ribbåt som utgick från Mölle och rundade Kullahalvön.

Lite spända av förväntan samlades en grupp på ett tiotal personer vid Kullabergguidernas röda hus i Mölle hamn. Efter en kort introduktion tog vi på oss flytvästarna och gick iväg mot ribbåten tillsammans med vår guide för kvällen.


Vi satte oss på varsin sadelliknande pall med svikt och snart tuffade vi ut ur hamnen.


Mölle är fint och sommarkvällen förstärkte intrycket.


Väl ute gasade vår guide på och gjorde några roliga svängar innan han saktade ned och kollade att alla var ok. Därefter bar det av längs med Kullaberg-halvön.


Magisk utsikt över Kullabergs yttersta punkt.


Utsikt ut över havet.


Då och då stannade båten till så att vi fick chans att spana efter tumlare. Tumlaren är en av världens minsta valar (ca 1,5 meter) och den enda valarten som lever permanent i svenska vatten. Under vår 1,5 timmes tur såg vi många tumlare som svängde upp över ytan. De var på lite avstånd men det var gott om dom runt Kullaberg och vi siktade tumlare säkert ett tjugotal gånger. I mitten på denna bild syns en tumlare.


Turen rundade Kullabergs halvön och ibland stannade båten till för att vi skulle titta på tumlare som dykt upp och även för att guiden berättade anekdoter om de olika platserna som vi passerade.



Denna tur hade flera olika kvaliteter eftersom det dels var roligt att se de små valarna, som kändes lätt exotiska, men utöver det var det också härligt att komma ut på havet i en snabb ribbåt. Lägg till att vi hade fantastisk tur med vädret vilket gjorde att det var väldigt vacker utsikt var man än tittade.

48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page