top of page
  • Skribentens bildFru ResGlad

En dag med lek och experiment på Tom Tits


Vi möts av följande ord: "Vi slutar inte leka för att vi åldras, vi åldras för att vi slutar leka". Vi har kommit till ett ställe för den som vill leka, testa och utforska; Tom Tits i Södertälje.

Fru ResGlad på Tom Tits

Först lite praktiskt:

Vi besökte Tom Tits under högsäsong och då kostar det 225 kr för vuxna och 175 kr för barn. Det finns en stor lokal på första våningen där man kan äta matsäck där det också finns mikrovågsugnar om man behöver värma sin mat. Vi hade med oss pastasallad som vi vet alla i familjen gillar vilket ju är viktigt på ett sådant här ställe för att hålla energin upp. Det finns också restaurang och ett café där vi passade på att köpa glass på eftermiddagen.

Så över till ett axplock av allt man kan upptäcka:

På jordbävningsplattan kan man uppleva hur en jordbävning känns.

Fru ResGlad på Tom Tits

Gå ner i ett rör. Spännande men jag låter barnen utforska denna del av Tom Tits själva. Jag väntar där man kommer upp...

Fru ResGlad på Tom Tits

Våga sig in i en vattenkaskad.

Fru ResGlad på Tom Tits

Gå in i ett kolsvart rum. Och filmas...

Fru ResGlad på Tom Tits

...vilket kan vara rätt kul att titta på utifrån men det är inte så lätt när man provar själv.

Fru ResGlad på Tom Tits

Experimentera och göra egen tvål i kemi-salen.

Fru ResGlad på Tom Tits

Stå mitt i en storm.

Fru ResGlad på Tom Tits

Barnens absoluta favorit på Tom Tits var Robocoaster. Så här beskriver Tom Tits själva:

Vår ”Robocoaster” är den första i sitt slag i Sverige. Det är en industrirobot, som istället för gripklo har en tvåsitssoffa. Roboten är världens tredje största och klarar att hantera laster upp till 500 kg. För att det inte ska finnas någon risk att roboten av någon anledning inte följer sin programmerade rörelse är den utrustad med s.k. hårdvarulås. Det innebär att den är blockerad med fysiskt hinder i form av metallskenor som gör det omöjligt för roboten att föra armen under sin egen midja. Den når nära 6 meter upp i luften räknat från piedestalen. Piedestalen är 5 meter hög. Sammantaget kommer man som högst närmare 11 m över marknivå. Med sina sex axlar klarar roboten att vrida och snurra passagerarna samtidigt på flera ledder. Roboten är programmerad för fem olika åkturer. Denna typ av robot används också som simulator och i forskning kring rymdflyg.

Fru ResGlad på Tom Tits

Det som jag själv tyckte var allra roligast var Spaceball. Längdgränsen på 155-190 cm gjorde att det bara var jag i familjen som kunde testa; barnen var för korta och maken för lång. Det var jag själv som styrde hur mycket jag svängde och snurrade och man behövde ta i lite för att få till svängarna så att man kom runt. Kul!

Fru ResGlad på Tom Tits

Tom Tits är en jättestor byggnad och trädgård där det finns mängder av saker att leka och experimentera med. Det går definitivt att fylla en dag och när man åker därifrån har man antagligen också lärt sig något nytt.

49 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page