top of page
  • Skribentens bildFru ResGlad

Platser att besöka runt Skånes kust


Här kommer en sammanfattning av de platser som vi besökt i Skåne och jag länkar till mina tidigare blogginlägg från Skåne. När jag sammanställt är det uppenbart att havet lockar för i stort sett alla platser jag nämner ligger någonstans längs Skånes kust.

Fru ResGlad besöker Skåne

NORRA SKÅNE

Vi börjar med den norra delen och mitt enda tips utan havskontakt nämligen Osby. Den lilla staden är ingen turistmagnet men det som gjorde att vi passerade förbi var Brios Lekoseum. Barnen var 3, 5 och 7 när vi var där och för minstingen var det roligt att leka länge, länge med alla Brio-tåg. För övrigt var det ett leksaksmuseum, det finns en tomtevärld och mycket olika saker att leka med. Ingen fullträff men funkade bra som ett stopp på vägen.

ÖSTRA SKÅNE

Östra skåne med sitt Österlen har vi återkommit till och det är verkligen fint med fälten, havet, stränderna, kullarna och äppelodlingarna.

Fru ResGlad besöker Skåne

Kivik

Runt Kivik är det tätt mellan äppelodlingarna och här finns även Äpplets hus som hör till Kiviks musteri och är ett "Kunskapshus med äpplet i centrum". Det finns en visningsfabrik som visar hur man gör must och cider och utställning och butik som berättar om äpplen, äppelodling och musteri på olika sätt. Det är ett lagom utflyktsmål för några timmar.

Fru ResGlad besöker Skåne

I Kivik, precis vid vattnet, finns Buhres fisk. Dels är det en restaurang med direkt havsutsikt, dels en enklare servering och dels en butik och rökeri. Vi har besökt restaurangen vid två tillfällen och den är alldeles lagom för en barnfamilj när man vill ha schyst mat.

Fru ResGlad besöker Skåne

Stenshuvud

Strax söder om Kivik ligger nationalparken Stenshuvud med mäktig lövskog, milsvid utsikt och vackra stränder. Det finns flera vandringsleder och när vi var där valde vi den röda Stenshuvudsslingan som är ca 2 km och går genom avenboksskog, förbi stora ekar och upp till toppen där utsikten breder ut sig.

Fru ResGlad besöker Skåne

Simrishamn

I Simrishamn har vi besökt Gårdens café & vedugn med "Apotekarns trädgård". Där åt vi goda, frasiga pizzor med tunna bottnar och spännande, goda och lite annorlunda pålägg.

Fru ResGlad besöker Skåne

SÖDRA SKÅNE

När Skåne övergår från västra till södra Skåne dyker den vackra, breda sandstranden Sandhammaren upp.

Fru ResGlad besöker Skåne

Ale stenar

Ovanför det gamla fiskeläget Kåseberga finns Ale stenar. Vi besökte Ale stenar en vacker julikväll när solen var på väg att gå ned. Utsikten utöver havet och landskapet är magnifik.

Fru ResGlad besöker Skåne

Smygehuk

Allra längst söderut i Sverige ligger Smygehuk och platsen är belägen strax öster om Trelleborg i Skåne. När vi hade vägarna förbi svängde vi naturligtvis ned för att besöka platsen.

Fru ResGlad besöker Skåne

VÄSTRA SKÅNE

Dags att utforska Skånes västra delar!

Malmö & Landskrona

Malmö och Turning Torso i närbild. Efter att ha spenderat en förmiddag i Västra hamnen i Malmö på förmiddagen var planen att äta lunch inne i Malmö men...

Fru ResGlad besöker Skåne

...efter att ha cirklat runt en stund i Malmös centrala delar utan att hitta parkering för vårt husvagnsekipage så lämnade vi storstan och drog norrut. Lite planerat (jag brukar läsa White guide-tips inför våra semesterturer och hade spanat in Erikstorps kungsgård som ett bra lunchalternativ) och lite oplanerat hamnade vi därför på Erikstorps kungsgård utanför Landskrona. På lunchmenyn stod långkokt fläsksida med färskpotatis, betor och getostcreme. Barnen åt hemmagjorda köttbullar eller pizza och all mat var genomgående vällagad och god. Hela familjen var nöjd med att detta blev vårt lunchstopp och stället kan definitivt rekommenderas.

Fru ResGlad besöker Skåne

Helsingborg

När vi turistade i västra Skåne passade vi på att ta en tur över med färjan från Helsingborg till Helsingör.

När vi kom tillbaka till Helsingborg åt vi god italiensk glass på Café Cucco i Helsingborg.

Fru ResGlad besöker Skåne

KULLAHALVÖN

I västra Skåne finns de två halvöarna Kullahalvön och Bjärehalvön. Vi tillbringade några dagar i Höganäs och passade då på att ta en utflyktsdag till halvöarna. Följer man kusten från Höganäs, som ligger strax norr om Helsingborg, kommer man till pittoreska Mölle innan man längst ut i väster på Kullahalvön når Kullens fyr och Kullaberg med mäktig utsikt

Fru ResGlad besöker Skåne

BJÄREHALVÖN

Vi fortsatte efter kustvägen tillbaka österut förbi Arild innan vi nådde Ängelholm och nästa halvö, Bjärehalvön. På Bjärehalvön besökte vi Hovs hallar, Båstad och Norrvikens trädgårdar. Höjdpunkten på Bjärehalvön var vår underbara lunch hos Flickorna Lundgren på Skäret.

Fru ResGlad besöker Skåne

Alla blogginlägg om Skåne är samlade här.

355 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page