top of page
  • Skribentens bildFru ResGlad

Kleva gruva - utflyktsmål med ett stänk av äventyr

Kleva gruva är en före detta koppar- och nickelgruva, belägen i norra Småland, cirka 10 km öster om Vetlanda och 8 km norr om Holsbybrunn.


Vi besökte Kleva gruva när vi var på genomresa genom Småland och därför var husvagnen med. Vägen dit är smal och krokig men väl framme finns det en stor parkering så att vi fick plats med husvagnen. Uppskattas!


Området man först kommer till är mysigt med flera små röda stugor och här finns "utrustnings-boa" där man köper biljett och lånar utrustning. Bland de röda stugorna finns också toaletter, lekplats och ingången till själva gruvan.


Vi köpte biljetter för att besöka gruvan och fick då låna hjälm och ficklampa. Båda behövdes! Jag slog huvudet i taket i gruvan flera gånger...


Stövlar finns till utlåning och med tanke på vattenpölarna inne i gruvan så rekommenderas verkligen stövlar. Riktigt kallt är det i gruvan också så om man inte klätt på sig ordentligt så finns det extrajacka att låna. Bra!


Redo att gå ner i en gruva från en annan tid. Gruvan har en lång historia med start 1691 när en man hittade en intressant sten som visade sig innehålla koppar och några år senare hade man arbetat sig in i berget uppifrån. 1838 visade ett stenprov att malmen innehåller mer nickel än koppar och produktionen av nickel pågick fram till 1892 då gruvan stängdes. Under första världskriget behövdes dock extra mycket nickel och gruvan öppnades och elektrifierades 1915. Efter krigets slut 1918 stängdes gruvan igen 1919.

1991 öppnades gruvan som en turistanläggning efter omfattande säkerhetsåtgärder.


Iskall luft blåste mot oss när vi gick in genom porten till gruvan. Vi började med att gå en lång, lång gång där det var lågt i tak och vi vuxna fick gå böjda. Därefter kom vi fram till en öppen sal där det fanns vattensamlingar och olika små leder. Vi gick utan guide och hade köpt ett litet häfte som vi läste ur. I texten fick vi inblick i det hårda arbete som utförts i gruvan. Vi gick in i olika gruvorter men det var ingen risk att gå vilse för de slutade ganska snart med en bergvägg. Vi gick uppför trätrappor och fick hålla oss i rep. Det var mörkt och lite slipprigt så det var allt ett litet äventyr. Att ta bilder i mörkret var dock inte lätt så här kommer ett gäng bilder av blandad kvalitet...


När det var dags att gå ut gick vi och klättrade på branta trätrappor uppåt och uppåt tills vi tillslut kom ut.


Väl ute följde vi skyltarna till utsiktsplatsen. På vägen passerade vi schaktöppningar som vi kunde kika ner i.

Röd mark och härlig utsikt över de småländska skogarna.


Ras-risk! Gå inte för nära kanten.


Kleva gruva är ett spännande resmål där man besöker en annan tid. Rekommenderas som en utflykt med stänk av äventyr.

172 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page