top of page
  • Skribentens bildFru ResGlad

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby


Vi har besökt Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, Småland, tre gånger.

Första gången var barnen 0, 2 och 4 år och fokus var på Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga och vi tillbringade en dag i parken. Imponerade av den proffsiga parken återkom vi två år senare när barnen var 2, 4 och 6 år gamla. Då blev det två dagar vilket kändes som ett bra val för att i lugn och ro hinna med de föreställningar som vi ville se. Tredje gången var sommaren 2016 och barnen var 6, 8 och 10 år. Det blev även denna gång ett tvådagars-besök för att inte behöva stressa runt och för att hinna se de föreställningar vi helst ville se.

Pippi Långstrump

Det är full fart hos Pippi Långstrump. Tjuvar på besök, poliser som jagar, fröken Prysselius, Tommy & Annika. Det är mycket sång i denna föreställning precis som i alla föreställningar i Astrid Lindgrens värld. Intill Pippi Långstrumps hus finns en liten sjö med Kapten Långstrumps fartyg Hoppetossa som finns med i en av föreställningarna.

Man får se till att komma i god för att få plats och när en föreställning tar slut kan det bli trångt på väg från Pippi-området. Mellan föreställningarna kan man leka i huset och testa att sitta på Lilla Gubben (i trä men naturlig storlek).

Emil i Lönneberga

I Katthult får man träffa Emil, Emils pappa Anton, Emils mamma Alma, lillasyster Ida, drängen Alfred, pigan Lina m.fl. Det blir husförhör, huvudet i soppskålen osv. Allt med duktiga skådespelare och mycket sång. Parken utvecklas kontinuerligt och vid vårt tredje besök hade Emil i Lönneberga-området växt. Vill man besöka "riktiga" Katthult så ligger det strax utanför Mariannelund och finns med i ett tidigare blogginlägg om Bullerbyn & Katthult.

Ronja Rövardotter

Ronja-området med Rövarborgen är proffsigt uppbyggt. Spännande blir det när blixten slår ned och klyver borgen mitt itu med ett dån.

Att alla föreställningar är utomhus på Astrid Lindgrens värld innebär att man behöver klä sig efter väder. Vi har största delen av våra besök haft bra väder men vi har dock suttit en hel Ronja-föreställning och tryckt ihop oss under ett paraply när det häll-regnade...

Bröderna Lejonhjärta

Bröderna Lejonhjärta med Körsbärsdalen och Törnrosdalen hade vi skippat de två första besöken eftersom barnen var lite mindre då. Draken som är med i sista föreställningen är bra gjord och rör sig på ett sätt så att det kan upplevas som läskigt. Vid tredje besöket planerade vi dock in att se alla tre föreställningarna hos Bröderna Lejonhjärta.

Lotta på Bråkmakargatan

Miljön på en av gatorna nära entrén ser precis ut som i Lotta på Bråkmakar-filmen och man göra besök i både Lottas hus och smyga hem till Tant Berg.

Bråkmakargatan

Bullerbyn

De tre Bullerbyhusen står på rad precis som i Sevedstorp som vi också besökt och det beskrivs i mitt inlägg om Bullerbyn & Katthult.

Bullerbyn

Vi på Saltkråkan

Saltkråkan ser kanske lite anonymt ut i anslutning till ett café. Andra gången vi var på Astrid Lindgrens värld avslutade vi våran tvådagarsvistelse med att gå dit första gången. ”Vi på Saltkråkan” är parkens enda inomhusmiljö och här får man komma till Stockholms skärgård. Under en tio minuter lång resa i vagn, åker man genom scener och omgivningar ur Saltkråkan. Man får träffa Melker, Pelle, Tjorven, Båtsman, Stina och Malin. Vår tvååring blev överförtjust och ville absolut åka igen men till hans stora förtvivlan var det stängningsdags och vi hann inte åka någon mer gång. Så tredje gången vi besökte Astrid Lindgrens värld såg vi till att vi hann med flera varv i Saltkråkan.

Den lilla lilla staden

I ”den lilla, lilla staden” i Astrid Lindgrens Värld ser det likadant ut som i det verkliga Vimmerby. Här är alla hus små och pluttiga och roligt för barnen att känna sig stora jämfört med husen.

Mycket att se och göra

Runt omkring i parken finns det många möjligheter till lek. Ett kul ställe är Nils Karlsson pysslings hus där man får testa på att känna sig som en pyssling. Möblerna är JÄTTE-stora. Vid Karlsson på taket finns det ett spännande hus att springa runt i och åka rutschkana. Det finns många kulisser uppbyggda med Astrid Lindgrenfigurer där man kan sticka ut huvudet och bli fotograferad. Förutom Emil, Pippi, Ronja osv kan man träffa de flesta Astrid Lindgren-karaktärerna på något sätt i parken. Förutom de uppbyggda miljöerna kan man också träffa på de olika karaktärerna nästan var som helst:

Sång & musik

En av de saker som vi vuxna uppskattade mest var Fröken Prysselius allsång (Fröken Prysselius med god hjälp av Kling och Klang). Kul och jätteduktiga musiker.

Musikerna rörde sig under dagarna runt i parken och stannade ibland till och spelade.

Parkering och entré

Hela parken är välskött och välorganiserad och det märks redan när man rullar in på området. Parkeringsavgift betalas direkt till parkeringspersonalen och det är bara att veva ned rutan när man passerar. Därefter är det en mängd parkeringspersonal som viftar och visar fram till var man ska parkera. Utanför entrén finns möjlighet att fylla i kontaktuppgifter på band att fästa runt barnens handled. Bra service!

Mat på Astrid Lindgrens värld

Vår erfarenhet av att köpa mat på nöjesparker etc är inte den bästa och vi brukar därför ofta välja att ha exempelvis en pastasallad med oss för att istället köpa schysst mat på andra delar av semestern. På Astrid Lindgrens värld har vi dock goda erfarenheter av maten. Deras egen beskrivning förklarar varför vi väljer att köpa vår lunch där: "Här i Astrid Lindgrens Värld finns det många matställen att välja på, både stora och lite mindre. Alla bjuder på hemlagad, nyttig mat – sådan som är typiskt för Småland och ibland till och med är hämtat ur Astrid Lindgrens berättelser. Dessutom försöker våra kockar alltid använda det som finns och växer runtomkring oss hos våra lokala bönder."

Vi har främst ätit på Majkens mat och det har ätits raggmunk med fläsk, köttbullar, falukorv, kroppkakor mm.

Boende

De första två gångerna som vi besökte Astrid Lindgrens värld bodde vi i husvagn på Vimmerby camping Nossenbaden. Campingen ligger några minuter utanför Vimmerby vid en sjö och vi har varit nöjda. Tredje gången var det dock fullt när vi kom dit. Vi hade husvagn med även denna gång vilket var en anledning till att vi inte bokat utan vi ville ha möjligheten att vara flexibla. Efter några telefonsamtal blev det Hultsfreds camping 2 mil söder om Vimmerby. Campingen ligger vid en sjö så vi hade fin utsikt och vi var nöjda med själva campingen också förutom att det blev lite längre att åka in till Vimmerby.

Andra temaparker för barn som vi besökt:

318 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page