• Fru ResGlad

Vättern, Jönköping & Gränna


När man kommer söderifrån genom Småland och närmar sig Jönköping från Smålandsskogarna ser jag alltid fram emot när Vättern öppnar upp landskapet. Jönköping har vi besökt några gånger men mest på genomresa. Piren i hamnen är en klassiker och en varm sommardag kan man nästintill få medelhavskänsla när man går ut längs piren.

Fru ResGlad besöker Vättern, Jönköping & Gränna

Fru ResGlad besöker Vättern, Jönköping & Gränna

En klassisk liten turistort är Gränna, 4 mil norr om Jönköping, och där har vi valt att stanna till för lunch och polkagrisar. Gränna är en fin liten stad där polkagrisarna verkligen gör sig påminda. Polkagristillverkarna finns "överallt" och ofta finns möjlighet att titta på när hantverket sker. Förutom sötsaker bjuder Gränna på fint läge vid Vättern och här kan man åka över till Visingsö - det har jag dock inte gjort sedan en klassresa i 3:an. När vi var i Gränna åkte vi ned till hamnen för att njuta av Vättern och god mat. Vi åt en god måltid på Bergströms kök (sedan vi var där har restaurangen bytt ägare men förhoppningsvis är det fortfarande bra mat).

Fru ResGlad besöker Vättern, Jönköping & Gränna

Fru ResGlad besöker Vättern, Jönköping & Gränna

Strax norr om Gränna längs Vättern är utsikten från Brahe hus en klassiker. Så vackert! Perfekt att det ligger en rastplats så att man lätt kan stanna till och gå den lilla promenaden till Brahe hus som är placerat på en nästan 90 meter hög klippkant med en enastående utsikt över Vättern. Brahe hus byggdes under 1600-talet men nu kvarstår snarare en ruin än ett hus.

Fru ResGlad vid Brahe hus

Mer platser i detta landskap som vi besökt finns under Småland.

#Utsikt #Stad #Historiskt #Mat

25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla